Angst voor het lege witte vel
05 november 2023 

Angst voor het lege witte vel

Mijn naam is Isabel van Duijne, ik schrijf en illustreer kinderboeken. Ik geef tekenspellessen op de basisschool en buitenschoolse opvang. Ook geef ik inspiratieworkshops aan volwassenen die met kinderen werken.

Angst voor het lege witte vel

Vaak zie ik bij kinderen dezelfde wanhopige blik in hun ogen wanneer het resultaat niet overeenkomt met het geweldige idee dat ze hadden. We veroordelen niet alleen de tekening als niet mooi – lelijk – mislukt, maar we bekritiseren ook onszelf: ik kan niet tekenen – ik ben er slecht in – ik ben niet creatief – tekenen is niets voor mij. Deze overtuigingen helpen niet wanneer je aan een nieuwe tekening begint. Veel kinderen haken af en ontwikkelen zelfs angst voor het lege witte vel.

Toen ik de opleiding Zinvol Tekenen met Kinderen van Marijke Sluijter tegenkwam, was ik meteen enthousiast. Dit is het, dacht ik. Dit wil ik met kinderen gaan doen. Na de opleiding had ik genoeg tools om zelf nieuwe spellen te ontwikkelen en tekenspellessen te geven aan kinderen.

Eenmaal gewend aan de manier van tekenen vanuit de eigen beweging zijn kinderen niet meer te stoppen. Het lijkt alsof hun hart openspringt; de belemmeringen verdwijnen en op de gezichten verschijnt een stralende glimlach. Tekenspel is plezier op papier. De nadruk ligt op spel en niet op het tekenen. Tekenspel zorgt voor verwondering en succeservaring. Hierdoor ontwikkelen kinderen vormkracht en vertrouwen in zichzelf.

Ook Isabel van Duijne doet mee met Hét kindvriendelijke inspiratieboek voor ouders en (professionele) opvoeders van kinderen van 5 t/m 12 jaar.

#kinderboek #kinderboeken #tekenen #kindvriendelijk #inspiratieboek #ouders #ouderschap #kinderen #opvoeden #opvoeding #ontwikkeling #gezondheid #gezond #duurzaamheid #leefomgeving #moederschap #mama #oudersvannu #kids #kind #momlife #moeder #bewusteouders #opvoedtips #mamazijn #gezin #mamablogger #papa #liefde #gelukkigeoudersgelukkigekinderen

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wanneer mag je het inspiratieboek verwachten?

Momenteel werken wij hard aan het inspiratiehandboek.

Ons streven is het e-boek te publiceren in het 2e kwartaal van 2023.

Uiteraard houden wij je per mail op de hoogte